Artrose bij paarden

Artrose bij paardenWat is artrose?

Artrose is een aandoening die zich voordoet in de gewrichten van het paard. Artrose wordt ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Specifieker is dat er slijtage optreed aan het gewrichtskraakbeen. Wanneer men spreekt over artrose neemt het kraakbeen af, ook de gewrichtsvloeistof neemt af. Door het gebrek aan kraakbeen en gewrichtsvloeistof wordt het gewricht stijver en kan er pijn ontstaan.

Oorzaak van artrose

Het ontstaan van artrose kan niet altijd worden achterhaalt. Wel zijn er diverse oorzaken die verband houden met het ontstaan van artrose. Onder andere:

 • Overbelasting
  Door langdurige overbelasting kan het kraakbeen in het gewricht overbelast raken. Paarden die langdurig zwaar en intensief getraind worden hebben een grotere kans op artrose.
 • Afwijkende beenstand
  Bij een afwijkende beenstand kunnen gewrichten ongelijk belast worden. Op het gewricht, waar meer belasting staat, kan het kraakbeen worden aangetast.   
 • Gewrichtsinfectie
  Een ontsteking aan het gewricht wordt ook artritis genoemd. Door de infectie, kan het kraakbeen worden aangetast.
 • Ouderdom
  Net als bij mensen, wordt de kans op artrose groter naarmate het paard ouder wordt. Gewrichten hebben al veel belasting gehad en overbelasting ligt op de loer. 

Locatie van artrose

In het hele paardenlichaam komen gewrichten voor, waardoor artrose voor kan komen in veel gebieden van het paard. Artrose in de (voor)benen van het paard, maar ook in de hals, komen het meeste voor.
Voor sommige locaties van artrose is een specifieke naam. Zo wordt artrose in het spronggewricht ook wel ‘spat’ genoemd.

Symptomen van artrose

Doordat artrose voor kan komen in verschillende gebieden van het paard, is de uiting van artrose ook divers. Artrose in de benen kan gepaard gaan met stijfheid en/of kreupelheid. Artrose in de hals uit zich vaak in het niet willen strekken en buigen van de hals.

Diagnose

Om vast te stellen of het paard artrose heeft, is onderzoek bij een dierenarts noodzakelijk. Wanneer een paard kreupel loopt, zal een kreupelheidsonderzoek worden uitgevoerd om de kreupelheid te lokaliseren.
Om de uiteindelijke diagnose te kunnen stellen zullen er röntgenfoto’s gemaakt worden. Op deze foto’s is kraakbeen niet zichtbaar, echter is er wel te zien of er veranderingen in de botstructuur zijn. Bij botveranderingen rond het gewricht is er vrijwel altijd sprake van artrose. Aanvullend onderzoek is mogelijk door middel van CT, MRI of echografisch onderzoek.

Artrose behandelen

Helaas is artrose een chronische aandoening. Dit betekent dat er geen herstel mogelijk is voor het reeds beschadigde gewrichtskraakbeen. Wel is het in een vroeg stadium vaak mogelijk om de symptomen, al dan niet tijdelijk, te verlichten. Om gewrichten soepel te houden, is het goed om het paard gecontroleerd te laten bewegen, zonder al te zware belasting. Het paard volledige rust geven bij artrose, wordt afgeraden.
Ook kan speciaal hoefbeslag, met bijvoorbeeld een schok dempend zooltje, verlichtend werken voor het paard.