Katten en artrose

Katten en artrose

Artrose bij de kat
Niet alleen mensen kunnen artrose krijgen, ook katten kunnen hier aan lijden. Maar wat is artrose eigenlijk? Hoe herkent u het bij uw kat? En is er een behandeling mogelijk?

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening. De gewrichten raken ontstoken en het gewrichtskraakbeen slijt af. Als reactie hierop wordt er in het gewrichtskapsel opnieuw botweefsel aangemaakt. Artrose bij de kat komt vooral voor bij de oudere dieren. Maar liefst 65 procent van alle oudere katten krijgt te maken met deze gewrichtsaandoening. 

Glucopro voor katten →

De symptomen

Indien uw kat artrose heeft, zijn er een aantal symptomen en gedragsveranderingen waar te nemen. Deze kunnen zijn:

  • Uw kat lijdt pijn! Dit wordt echter niet altijd door de mensen opgemerkt. Uw kat kan u immers niet vertellen dat hij of zij pijn heeft. Uit het gedrag dat uw kat vertoont, is dit soms wel op te merken.
  • Uw kat is minder actief: het dier speelt minder en gaat minder graag naar buiten.
  • Uw kat slaapt meer.
  • Uw kat heeft stijfheid en loopt stram.
  • Uw kat loopt moeilijk trappen op - en af.
  • Uw kat vertoont agressief gedrag.
  • Uw kat lijkt angstig te zijn.

Behandeling artrose bij katten

Als u vermoedt dat uw kat artrose heeft, laat dan uw huisdier onderzoeken door de dierenarts. Artrose bij de kat wordt vastgesteld met behulp van röntgenfoto’s. Artrose bij katten (of bij mensen) is niet te genezen. Wel kan de ontstekingsreactie geremd en de pijn bestreden worden. Ook is het belangrijk dat uw kat in beweging blijft. Als er sprake is van overgewicht, zal uw kat moeten afvallen. Wanneer een kat te zwaar is, ontstaat er te veel druk op de gewrichten.

Bestrijding van de symptomen geschiedt door middel van medicijnen (ontstekingsremmers en pijnstillers).