Magnesium samen met spierpijn bij paarden

Spierpijn bij je paard. We kennen het allemaal en doen er tijdens en na de training van alles aan om het te voorkomen. Kees Kalis van de Geneeskundige Dienst heeft een ‘nieuw’ puzzelstukje gevonden dat past in het spierpijnvraagstuk. Dat puzzelstukje heet: Magnesium.

Kees Kalis van de Geneeskundige Dienst (GD) heeft in zijn loopbaan veel onderzoek gedaan bij runderen en paarden. Diverse keren kwam in dit onderzoek het belang van Magnesium naar voren. Op een gegeven moment besloot Kalis onderzoek te doen naar de Magnesiumwaarden in het bloed van paarden. ‘Voor ik me ben gaan verdiepen in deze materie heb ik bekeken wat voor onderzoek er al gedaan was. Dat viel tegen, daarom ben ik zelf op onderzoek uit gegaan. Ik heb enkele honderden bloedmonsters van de Gezondheidsdienst voor Dieren bekeken waarin Magnesium bepaald was. Dat waren bloedmonsters van paarden met zeer uiteenlopende verschijnselen. De paarden hadden gemeen dat ze ‘iets’ mankeerden, anders was er voor de eigenaren geen aanleiding om het monster op te sturen. Het resultaat was opzienbarend. Maar liefst 55 procent van de zieke paarden had een Magnesiumwaarde onder de normaalwaarde! Vervolgens namen we bloedmonsters van gezonde paarden om te kijken hoe het met hun Magnesiumwaarde. Van deze groep zat maar 22-23 procent onder de normaalwaarde. Een groot verschil dus, waarbij twee zaken geconcludeerd konden worden. Ten eerste hebben zieke paarden vaker een tekort aan Magnesium. Ten tweede blijkt ruim twintig procent van de gezonde paarden ook een tekort aan Magnesium te vertonen. Ik vond dat redelijk alarmerend’.

Zieke paarden hebben dus vaker een tekort aan Magnesium dan gezonde paarden. Kalis: ‘In dit onderzoek is niet gekeken naar welke ziekte de paarden van de betreffende bloedmonsters hadden. Van de werking van Magnesium is echter wel het een en ander bekend. Magnesium heeft ondermeer effect op de energiehuishouding en –benutting. Verder speelt het samen met Calcium een belangrijke rol bij de werking van spieren. Simpel gezegd zorgt Calcium voor het aanspannen van de spieren en Magnesium voor de ontspanning. Het komt wel eens voor dat een paard na hevige inspanning een tekort aan Magnesium vertoont. Zo’n paard staat te trillen op zijn benen en krijgt de spieren niet meer ontspannen. Een extreem voorbeeld dat vooral na een stressituatie optreedt. Dat een paard een tekort aan Magnesium zo laat zien, komt lang niet altijd voor. Andere symptomen zijn vaak wat minder extreem, maar als ruiter merk je wel aan je paard dat hij niet lekker in zijn vel zit.’

Lees het gehele artikel op: http://www.dehoefslag.nl/verzorging/magnesium.html

Bron: Hoefslag