Bestsellers van het najaar

In ons natte klimaat is het houden van paarden in de zomer en in het najaar vaak een wereld van verschil. Veel paarden staan vanaf het najaar meer op stal en vaker in een zandpaddock. Hierdoor is een verandering in het management vaak gewenst. In dit artikel lees je tips hoe supplementen je paard in het najaar en de winter kunnen ondersteunen.

Luchtwegen

Geen enkele stal is stofvrij. Hooi en stro bevatten stof wat, wanneer een paard veel op stal staat, op den duur kan irriteren op de luchtwegen. Ook ammoniak, wat in de urine van een paard zit, kan deluchtwegen irriteren. Dit uit zich vrijwel altijd in een kuchje bij het aandraven of erger: hoesten. Een aantal producten kunnen de luchtwegen van je paard ondersteunen en de irritatie verzachten. Denk bijvoorbeeld aan Foenegriek, Tijm en Anijszaad

Zorg daarnaast voor een zo'n stofvrije omgeving met voldoende ventilatie. Probeer uitmesten, opstrooien en vegen zoveel mogelijk te doen wanneer het paard niet op stal staat. 

Blijft het hoesten aanhouden? Dan adviseren wij altijd om het paard door een dierenarts te laten onderzoeken.

Zand eten

Zandpaddocks zijn op vrijwel elke stal te vinden zodat paarden in vrijheid de benen kunnen strekken. Een gevaar wat op de loer ligt is dat paarden aan de zandbodem gaan likken of zelfs happen zand nemen. Zand wordt slecht afgevoerd uit de darmen en wanneer veel zand wordt opgenomen kunnen er verstoppingen ontstaan. Dit wordt ook wel zandkoliek genoemd. Om afdracht van zand uit de darmen te stimuleren kan Psyllium worden gegeven. Psyllium is rijk aan slijmvormers die de afdracht van zand bevorderen.

Een zandpaddock is niet de enige plek waar paarden (veel) zand kunnen opnemen. Ook op weilanden waar veel modder of kort gras is kunnen paarden bij het grazen zand binnen krijgen. Controleer daarom de mest regelmatig. Los hiervoor een aantal mestballen op in water, vind je zand terug? Dan adviseren wij een kuur te geven met Psyllium.

Weerstand

Een verminderde weerstand komt regelmatig voor in het najaar. Het paard is niet ziek maar toch minder alert dan anders. Met een verminderde weerstand is het paard minder goed in staat zich te beschermen tegen virussen, waardoor hij alsnog ziek kan worden. Heeft je paard een dipje en wil je ondersteuning bieden aan de weerstand? L-Lysine en Foenegriek hebben een positieve invloed op het verhogen van de weerstand.


Mok

Mok is een infectie aan de onderbenen van een paard wat zich uit in een gevoelige huid met korstjes. Dit kunnen een paar plekjes zijn maar het kan zich ook snel uitbreiden naar ernstige mok die ook in de diepere huidlagen voor een ontsteking kan zorgen. Mok kan verschillende oorzaken hebben, het blootstellen aan langdurig vocht is er één van. Ook bij paarden met een verminderde weerstand ontwikkelt zich sneller mok. Belangrijk is om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Droog bijvoorbeeld de benen van het paard af als deze nat zijn geworden of ondersteun het paard in de weerstand. Voor de behandeling van de korstjes van mok adviseren wij Hypomok.

Rotstraal

Een ander probleem van het langdurig blootstellen aan veel vocht en/of vuil is rotstraal. Bacteriën en schimmels kunnen zich in de hoefstraal vestigen waardoor deze gaat ontsteken. Rotstraal is te herkennen aan een zachte straal en veranderende structuur van de straal. Ook zal de straal een zeer onaangename lucht afgeven. Voor de behandeling van rotstraal adviseren wij Hypozin. Een hoefsmid kan daarnaast de beschadigde straal bijsnijden, hierdoor zal het ook makkelijker zijn de straal te behandelen. 

Heeft je paard een ander probleem waarvoor je graag advies zou willen ontvangen? Neem dan contact met ons op!