Ontstekingen bij paarden

Ontstekingen bij paarden
Een ontsteking is een lokale reactie van het lichaam op de plaats waar een probleem is ontstaan. Als reactie stuurt het lichaam witte bloedcellen naar de getroffen plek waar de witte bloedcellen lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën of virussen opruimen. Bij een ontsteking als gevolg van een verstuiking ruimen de witte bloedcellen de schade ter plekke op. Door de aanvoer van de witte bloedcellen die in plasma, een doorschijnende vloeistof, leven, zwelt de plek van de ontsteking op. De warmte komt vrij door de activiteit ter plekke.

Oorzaken
Een ontsteking kan diverse oorzaken hebben zoals een virale of bacteriële infectie of na het binnendringen van lichaamsvreemde stoffen. Ook overbelasting, irritatie of verstuikingen kunnen een ontsteking veroorzaken.

Symptomen
Tijdens de ontsteking ontstaan roodheid van de huid, zwelling en warmte. Bijna alle ontstekingen zijn pijnlijk en meestal wordt het merendeel de pijn veroorzaakt door de druk van de vochtophoping. Soms kunnen ontstekingen ontstaan die niet pijnlijk zijn, dit komt vooral voor bij orgaanontstekingen of ontstekingen in de buikholte. Organen hebben geen zenuwen die pijn doorgeven waardoor de ontsteking pas ontdekt wordt wanneer de dieren erg ziek zijn, vermageren of andere ziekteverschijnselen vertonen.

Soorten
Er zijn verschillende soorten ontstekingen, allereerst is er een verschil tussen een acute of een chronische ontsteking. Daarnaast is er ook nog sprake van een septische en een a-septische ontsteking. En afhankelijk van de plaats waar de ontsteking zich bevindt, wordt er nog een specifieke Latijnse naam aan gegeven. Hieronder volgt een lijst met de meest gebruikte termen om een ontsteking aan te duiden met de Nederlandse beschrijving.

Acute ontsteking:
We spreken van een acute ontsteking als de reactie heftig en duidelijk is en na betrekkelijk korte tijd genezen is.

Chronische ontsteking:
Een chronische ontsteking is minder fel maar duurt langer en komt ook regelmatig terug.

Septische ontsteking:
Een septische ontsteking wordt vrijwel altijd veroorzaakt door lichaamsvreemde stoffen die na opening van de huid het lichaam binnendringen. Een andere oorzaak kan een infectie van binnen uit zijn, meestal veroorzaakt door bacteriën of virussen.

Aseptische ontsteking:
Een aseptische ontsteking wordt altijd door een factor binnen het lichaam veroorzaakt zonder binnendringen van lichaamsvreemde stoffen. Oorzaken kunnen zijn verstuiking, overbelasting en irritatie.