Spat bij paarden vraagt om de juiste behandeling

Spat bij paarden vraagt om de juiste behandeling

Spat bij paarden is een aandoening waarbij de gewrichtjes in het spronggewricht zijn aangetast door artrose. Daarnaast ontstaat er een chronische ontsteking aan het gewrichtskraakbeen en kan er sprake zijn van botwoekeringen op de randen van het gewricht. Als een paard last krijgt van spat heeft het in het beginstadium veel last van pijnklachten. De symptomen van spat variëren van een lichte stijfheid tot een zeer ernstige kreupelheid. De onregelmatigheid is het meest aanwezig bij de eerste stappen en neemt af tijdens het werk. Een dierenarts stelt de diagnose van deze aandoening door middel van een buigproef en eventueel met behulp van röntgenfoto’s. Spat bij paarden is erfelijk en kan onder andere ook veroorzaakt worden door:

  • een beschadiging van het spronggewricht door een blessure;
  • een verstapping of verdraaiing tijdens het werk;
  • een te zware of foutieve training van het paard;
  • een afwijkende stand van de benen of de hoeven, of aanzienlijk overgewicht.

Glucosamine voor uw paard →

Kies voor de beste zorg:

Omdat de aantasting van het kraakbeen helaas niet kan worden teruggedraaid is spat bij paarden niet te genezen. Er zijn echter wel een aantal mogelijkheden om de klachten van spat bij paarden te verlichten:

  • speciaal hoefbeslag;
  • een corticosteroïdeninjectie in het gewricht;
  • een behandeling met het medicijn Tildren;

In de meeste gevallen wordt een paard met spat weer pijnvrij doordat de gewrichtjes tot één geheel aan elkaar groeien. De stijfheid van het spronggewricht zal echter wel altijd blijven bestaan. De meeste paarden met spat kunnen nog heel goed recreatief gebruikt worden, of zelfs op een laag niveau in de sport ingezet worden.