Spieropbouw bij uw paard

Spieropbouw bij uw paard

Spieren (Latijnse naam: Musculus) zijn nodig om de gewrichten en het skelet in beweging te brengen. De spier heeft binnen zijn weefselstructuur van cellen de eigenschap om te kunnen samentrekken, wat beweging mogelijk maakt. Spieren voeren enkel trekkracht uit. Daarop volgend verbinden de pezen de spieren aan het gewricht. De pees is het onderdeel van een spier dat passief de kracht van de spier overbrengt op andere geassocieerde structuren. Kortom: pezen en spieren werken samen om de gewrichten in beweging te zetten. 

De belangrijkste functies van skeletspieren zijn het produceren van beweging, het handhaven van de lichaamshouding (zodat het paard niet als een pudding in elkaar zakt bij ontspanning), het behoud (en de opwarming) van de lichaamstemperatuur en het stabilieren van de gewrichten. 

Voeding
Eiwitten worden in het lichaam omgezet tot aminozuren. Voor de opbouw van spieren zijn aminozuren nodig, zij vormen de bouwstenen voor onder andere spiercellen. 

Training
Om spieren op te bouwen, is er natuurlijk meer dan enkel de juiste voeding nodig. Spieren (en pezen) worden krachtiger met frequente en gebalanceerde training, waarmee de spiermassa toeneemt. Lees hier meer over conditie- en krachttraining. Vergeet daarbij niet een goede warming-up en cooling-down om spierstijfheid te voorkomen. 

Spierherstel is de eerste stap naar spieropbouw
Bij het sterk en gezond houden van de spieren van uw paard speelt voeding, naast een juiste balans tussen beweging en rust, een belangrijke rol. Of het nu gaat om een zware training of een ontspannen buitenrit, de spieren van uw paard hebben altijd de kans nodig om te herstellen en te versterken.