Een kreupel paard, wat nu?

Het is misschien wel de grootste vrees van iedere paardenbezitter: een kreupel paard. De meeste paardenliefhebbers zijn gelukkig erg alert op de eerste tekenen van kreupelheid. Het kan meerdere oorzaken hebben als een paard kreupel loopgedrag vertoont. Het is belangrijk eerst de juiste diagnose te stellen en vervolgens een goede effectieve behandelmethode kiezen. Een dierenarts kan helpen bij het kiezen van de juiste aanpak.

Wat is de oorzaak? 

Hoe is een kreupel paard te herkennen? In principe wil de aanduiding 'kreupel' zeggen dat een dier niet vloeiend loopt en dat de regelmatige, normale beweging van de vier benen verstoord is. Dit is een vrij algemene betekenis: het paard hinkt of loopt mank. Er kunnen verscheidene oorzaken aan ten grondslag liggen, zowel tijdelijke als chronische aandoeningen. Kreupelgang is meestal een directe aanleiding om een dierenarts te vragen naar de klachten te kijken. Het kan zijn dat het probleem gecompliceerder is, dan gedacht. 

Samenwerking met dierenartsen

Uiteraard is het van groot belang om bij de constatering van een kreupel paard eerst het advies in te winnen van een deskundige. Na een, door een dierenarts, gestelde diagnose kan de dierenarts advies geven over de vervolgstappen en/of onderzoeken.