Magnesium voor paarden

Magnesiumsupplementen voor paarden worden veelvoudig gebruikt en is in vele vormen verkrijgbaar: van poeder, olie, pure magnesium verbindingen of in een mengsel. 

Veel paarden krijgen extra magnesium, maar waarom eigenlijk?

De basis van een paardenrantsoen bestaat uit ruwvoer. De magnesiumwaarde in ruwvoer kan soms aan de lage kant zijn, maar voor paarden die geen inspanningen leveren zal dit vaak geen structurele magnesiumtekorten opleveren. Dit kan anders zijn bij paarden die naast magnesiumarm ruwvoer ook intensieve arbeid verrichten, veel zweten of stress hebben. In deze gevallen verbruikt het paard magnesium en/of scheidt het uit via zweet of urine, waardoor de behoefte aan magnesium kan toenemen.

Functies magnesium
Magnesium heeft meerdere functies in het lichaam. Zo heeft Magnesium een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en is het mineraal goed voor de gemoedstoestand. Daarnaast is Magnesium goed voor het concentratievermogen en voor het behoud van sterke botten.

Magnesium speelt het een rol bij het behouden van soepele spieren. Magnesium is goed voor de gemoedstoestand en het concentratievermogen. 

Magnesiumcitraat of Magnesiumglycinaat?
Naast Magnesiumcitraat is er ook Magnesiumglycinaat verkrijgbaar. Magnesiumglycinaat en Magnesiumcitraat zijn beide organische Magnesium verbindingen. Magnesiumglycinaat is gebonden (gecheleerd) aan twee moleculen van het aminozuur Glycine. Hierdoor wordt de Magnesium door het lichaam gezien als aminozuur en zal deze pas in de dunne darm worden opgenomen door middel van aminozuurreceptoren. Magnesiumcitraat wordt eerder in het maagdarmkanaal door het lichaam opgenomen. Voor paarden die moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen, of een ernstig Magnesium tekort hebben, is het mogelijk dat Magnesiumcitraat niet voldoende is. Wij adviseren dan Magnesiumglycinaat.