Sterke pezen bij paarden

De spieren zijn boven en onder een gewricht vastgemaakt aan het bot door middel van pezen. De pees is het 'uiteinde' van de spieren, die passief de kracht van de spier overbrengt op andere geassocieerde structuren. De pees zelf kan niet uitrekken of samentrekken, (samentrekkingen) van spieren zorgen volledig voor het produceren van beweging. Kortom: pezen en spieren werken samen om de gewrichten in beweging te zetten.

Een pezige verbinding
Een paard heeft vanaf de voorknie en sprong een pezige verbinding met de rest van het onderbeen. Dit betekent dat het paard onder de voorknie van de voorbenen en het sprongewricht van de achterbenen geen spieren heeft, waardoor de draagkacht volledig is aangewezen op de pezen. De voorbenen van het paard zijn zeer sterk, maar ook kwetsbaar.

Krachtigere spieren en sterkere pezen
Bij frequente en gebalanceerde kracht- en conditietraining neemt de spiermassa toe en worden de pezen sterker. De pezen moeten in een conditie zijn die bij hun belasting past, om zo hun functie goed te kunnen uitvoeren. Spieren groeien onder invloed van training sneller, dan dat pezen sterker worden. Het is daarom erg belangrijk om de training bewust op te bouwen, om peesblessures door overbelasting te voorkomen.