Een droge huid bij uw hond

De vacht geeft veel informatie over de gezondheid van uw hond. Vacht- en huidproblemen kunnen worden veroorzaakt door parasieten, langdurige stress, ziektes of het geven van minder optimale voeding.

Honden kunnen, net als mensen, last krijgen van een droge huid. Vaak ontstaat een droge huid bij de hond door verkeerde voeding, door ziekte, ouderdom en het kan ook genetisch zijn. Een droge huid kan jeuk veroorzaken, schilferen en een doffe vacht geven, wat natuurlijk niet fijn is voor uw hond. Helaas kunt u niet, zoals bij uzelf, de huid van de hond hydrateren door middel van een crème.

Parasieten
Hoewel vlooien, teken en andere parasieten zich bij voorkeur in een vieze vacht nestelen, komen zij ook voor op een hond met een gezonde vacht. Een sterke, muffe geur – ook op een vacht die gezond oogt – kan duiden op een droge huid, vlooien of een bacteriële infectie. U doet er verstandig aan om uw hond regelmatig een antivlooien- en anti-tekenmiddel te geven. Zo voorkomt u een ongezonde, doffe vacht bij de hond.

Supplementen
Het is belangrijk dat de hond gezonde voeding krijgt en voldoende beweging. Daarnaast kan het zinvol zijn de voeding aan te vullen met een voedingssupplement. Deze supplementen hebben geen genezende werking, maar kunnen een  aanvulling op de voeding van uw hond zijn.

Onderzoek 
Het is belangrijk de oorzaak uit te sluiten bij vacht- en huidproblemen. In geval van jeuk is het raadzaam om eerst parasitaire oorzaken (zoals vlooien en mijten) uit te sluiten. Wanneer dit niet het geval is, is het goed om verder te kijken naar de leefomgeving en het dieet van uw hond.

Blijft uw dier ondanks het aanpassen van voer, het geven van supplementen en/of het bestrijden van parasieten slecht in zijn vacht zitten? Raadpleeg dan uw dierenarts om een medische oorzaak uit te kunnen sluiten.

Search engine powered by ElasticSuite