Zand eten bij paarden

Het kan onschuldig lijken, een paard die in de paddock aan de grond likt. Zand eten kan echter serieuze problemen opleveren.

Oorzaak van zand eten
Vaak wordt er gezegd dat het eten van zand komt doordat het paard een mineralentekort heeft. Dit is mogelijk, maar hoeft niet altijd het probleem te zijn. Ook uit verveling kan een paard aan het zand likken, of zelfs hele happen nemen.

Per ongeluk zand eten
Een paard dat niet zichtbaar zand eet, kan toch te veel zand binnen krijgen. Paarden die op een kale wei staan trekken snel gras, inclusief hun wortel, uit de grond. Aan de wortel kleeft zand, wat samen met het gras wordt opgenomen door het paard. Ook in ruwvoer kan zand zitten. Het is niet altijd te voorkomen dat er een kluit grond in het ruwvoer terecht komt, wees dus kritisch tijdens het voeren. Haal kluit(jes) grond altijd uit het ruwvoer voordat men het aanbiedt aan het paard.

Zand eten voorkomen
Er zijn een aantal manieren om het risico op zandeten te verkleinen. Ten eerste is het aan te raden paarden niet op een hele schrale wei te zetten. Is een andere wei geen mogelijkheid, voer dan ruwvoer bij zodat het paard voldoende zandvrij kan eten.Voorkom verveling in de paddock. Geef het paard iets te doen wanneer het in de paddock staat. Ruwvoer verstrekken is een optie. Leg ruwvoer niet in het zand en kijk uit dat gevallen ruwvoer, uit bijvoorbeeld een hooinet, niet alsnog in het zand terecht komt. Ditzelfde geldt voor diverse anti-verveel speeltjes die zijn gebaseerd op voer. Speeltjes waarbij voer wordt verstrekt door het over de grond te rollen zijn niet geschikt voor een bodem die uit zand bestaat.

Testen op zand
Om erachter te komen of het paard zand heeft binnen gekregen kan er een ‘zandtest’ gedaan worden. Door mest op te lossen in water, in een emmer of een doorzichtige handschoen, is te zien of er zand in de mest zit. Zand is zwaarder dan mest en zal naar beneden zakken. Blijkt uit de zandtest dat het paard zand binnen heeft gekregen? Dan is het goed om het paard te helpen dit af te voeren.