Hoefmechanisme en hoefverzorging

De paardenhoef bestaat uit het hoefbeen met daaromheen de lederhuid. De lederhuid is sterk doorbloed en wordt daardoor gezien als het levende gedeelte van de hoef. Deze structuur kan het best vergeleken worden met ons nagelbed. De buitenste laag van de hoef heet de opperhuid, ookwel bekend als de hoornwand. De hoornwand is het niet-levende deel van de hoef en is te vergelijken met onze nagel.  Zowel de lederhuid als de opperhuid bevatten lamellen die een sterke en elastische verbinding vormen, net zoals klitteband. De plek waar deze lamellen samen komen wordt de 'witte lijn' genoemd.

Fucntie van de paardenhoef

De hoef biedt bescherming tegen uitwendige invloeden en slijtage, het werkt als schokdemper en houdt de temperatuur in de hoef constant. Doordat verhard hoorn een slechte geleider is van temperatuur, hoeft men niet bang te zijn voor bevriezing of verbranding (bij het warm beslaan bijvoorbeeld). Daarnaast heeft het hoefmechanisme een belangrijke functie als een bloedcirculatiepomp.

Het hoefmechanisme

Het hoefmechanisme is de vormverandering die de hoef ondergaat bij het neerzetten en optillen. Zodra het paard zijn hoef op de grond zet zal, door het gewicht en de tegendruk van de grond, de hoef verwijden. Daardoor wordt het bloed uit de bloedvaten naar beneden gedrukt. Zodra het paard de hoef optilt neemt het zijn oude vorm weer aan en gaat het bloed terug naar boven. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de hoef van voedingstoffen en zuurstof wordt voorzien en de afvalstoffen worden afgevoerd. 

Het hoefmechamisme is essentieel in het paardenbeen. Normaal gezien zorgen spieren voor een goede doorbloeding in het lichaam, maar zoals uitgelegd in ons artikel: "Sterke pezen bij paarden", heeft een paard vanaf de voorknie en de sprong een pezige verbinding met het onderbeen. Dit betekent dat er bij het paard in het onderbeen en in de hoef geen spieren aanwezig zijn. Het hoefmechanisme neemt deze functie over, en zorgt voor een groot gedeelte voor de bloed toe- en afvoer in de hoef. 

Hoefkwaliteit behouden

Om de hoefkwaliteit te behouden zijn er een aantal belangrijke factoren waar men invloed op uit kan oefenen. Allereerst speelt beweging een rol bij het functioneren van het hoefmechanisme. Beweging zorgt voor doorbloeding en doorbloeding zorgt dat de juiste voedingsstoffen in de hoef komen. Zo wordt de paardenhoef van binnenuit verzorgd.

Verder heeft het gehalte water en vet grote invloed op de elasticiteit van het hoorn (wat mede zorgt voor een goede veerkracht en schokdemping). Door het paard af en toe op een natte bodem te laten lopen kan de hoef hydrateren. Let wel op dat vocht met bacteriën van bijvoorbeeld urine en mest de hoorn kan aantasten.

Nu kunnen de weersomstandigheden natuurlijk verschillen, waardoor het belangrijk is om goed in te spelen op natte en droge perioden. In droge perioden is het essentieel om de hoeven extra te hydrateren om brokkelhoeven en hoefscheuren te voorkomen. Dit kan bijvoolbeeld met onze Duo Protection Hoef. In natte perioden is het belangrijk om te zorgen dat het paard ook regelmatig op een droge bodem staat.

Naast voldoende beweging en het inspelen op de weersomstandigheden kan de hoefkwaliteit en -groei ondersteund worden van binnenuit. Biotine is een wateroplosbaar vitamine (Vitamine B7) welke de aanmaak en groei van hoefhoorn stimuleert. Deze stof krijgen paarden normaal gezien voldoende binnen via gras en krachtvoer, echter zijn er paarden en pony's die veel baat hebben bij toevoeging van extra Biotine+ in het rantsoen. 

Hoefbevangenheid paard

Hoefbevangenheid is een ontsteking tussen het hoefbeen en de hoefwand. De lamellen van de lederhuid en opperhuid, die zoals eerder aangegeven de verbinding vormen tussen het hoefbeen en de hoornwand, kunnen gaan ontsteken. Deze lamellen kunnen beschadigen en zelfs loslaten, waardoor het hoefbeen in de hoef kan kantelen. In extreme gevallen kan het hoefbeen zelfs door de zool breken. Deze aandoening is extreem pijnlijk voor paarden en als een paard eenmaal hoefbevangen is geweest, zullen ze hier altijd gevoelig voor blijven. Het is daarom essentieel om meteen een dierenarts in te schakelen als er symptomen verschijnen.  

Hoefbevangenheid ontstaat meestal door een stofwisselingsstoornis. De Herbal Glucose Support is een uitgebalanceerde mix voor een gezonde bloedsuikerspiegel.