Hoefmechanisme en hoefverzorging

De hoef van een paard is te vergelijken met onze nagel. De hoef bestaat uit de hoefwand (gevormd door de opperhuid), het binnenste levende gedeelte van zachte weefsels en bot. De opperhuid vormt de hoorn om de hoef van het paard heen. Hoorn kan net zoals de huid zacht zijn, maar ook verhard zoals te zien bij eelt en nagels. 

Fucntie van de hoef
De hoef biedt bescherming tegen uitwendige invloeden en slijtage, het werkt als schokdemper en houdt de temperatuur in de hoef constant. Doordat de (verharde) hoorn een slechte geleider is van temperatuur, hoeft men niet bang te zijn voor bevriezing of verbranding (bij het warm beslaan bijvoorbeeld). Daarnaast heeft het hoefmechanisme ook een belangrijke functie als een hartondersteunende bloedcirculatiepomp.

Het hoefmechanisme
Het hoefmechanisme is de vormverandering die de hoef ondergaat bij het neerzetten en optillen. Zoals uitgelegd in ons artikel: "Sterke pezen bij paarden", heeft een paard vanaf de voorknie (voorbeen) en de sprong (achterbeen) een pezige verbinding met het onderbeen. Dit betekent dat er bij het paard in het onderbeen en de hoef geen spieren lopen. Normaliter zorgen spieren voor een goede doorbloeding in het lichaam. Het hoefmechanisme neemt deze functie over, en zorgt voor een groot gedeelte voor de bloed toe- en afvoer in de hoef. 

Zodra het paard zijn hoef op de grond zet, zal door het gewicht en de tegendruk van de grond, de hoef verwijden. Zodra het paard zijn hoef optilt, en daarmee de hoef ontlast, neemt de hoef zijn oude vorm weer aan. Deze beweging wordt het hoefmechanisme genoemd, en kan de hoef van voedingstoffen en zuurstof voorzien, terwijl het tegelijkertijd de afvoer van afvalstoffen regelt. 

Hoefkwaliteit behouden
Om de hoefkwaliteit te behouden zijn er een aantal belangrijke factoren waar men invloed op uit kan oefenen. Allereerst speelt beweging een rol bij het functioneren van het hoefmechanisme. Beweging zorgt namelijk voor doorbloeding en doorbloeding zorgt dat de juiste voedingsstoffen in de hoef komen. Zo wordt de paardenhoef van binnenuit verzorgd.

Verder heeft het gehalte water en vet grote invloed op de elasticiteit van het hoorn (wat mede zorgt voor een goede veerkracht en schokdemping) . Het paard af en toe op een natte bodem laten lopen kan de hoef hydrateren. Kijk wel uit voor vocht met bacteriën van bijvoorbeeld urine en mest, aangezien ammoniak (uit urine) de hoorn kan aantasten. 

Weersomstandigheden zijn niet controleerbaar, waardoor ingespeeld moet worden op natte en droge perioden. In droge perioden om de hoeven te hydrateren en in natte perioden is het belangrijk om te zorgen dat het paard ook regelmatig op een droge bodem staat.

Search engine powered by ElasticSuite