Hoefverzorging bij paarden

Hoefverzorging voor paarden

Hoefverzorging is voor paarden van groot belang. Hoe een paardenhoef zich ontwikkelt is afhankelijk van erfelijke factoren, de bodem, beweging en verzorging. Regelmatige controle en bekappen zijn daarnaast noodzakelijk. De ontwikkeling van de hoef heeft invloed op de stand van het onderbeen.

Voedingsstoffen
Om de hoefkwaliteit te behouden zijn er een aantal belangrijke factoren waar men invloed op uit kan oefenen. Allereerst speelt beweging een rol bij het functioneren van het hoefmechanisme. Beweging zorgt namelijk voor doorbloeding en doorbloeding zorgt dat de juiste voedingsstoffen in de hoef komen. Zo wordt de paardenhoef van binnenuit verzorgd.

Hoeven bestaan voor het grootste gedeelte uit keratine. Biotine is erg belangrijk voor de vorming van keratine. Om de biotine-behoefte van een paard aan te vullen kan men PharmaHorse Biotine voeren. Het is aan te raden om dit supplement preventief te voeren aan paarden met slechte hoeven. Daarnaast kan ook PharmaHorse Rozenbottel bijdragen aan de hoefverzorging. Rozenbottels bevatten van nature biotine en kunnen dienen als suikervrije beloning.

Natte of droge bodem
Verder hebben hoeven vocht nodig om veerkrachtig te blijven en glans te behouden. Het paard af en toe op een natte bodem laten lopen kan hieraan bijdragen. Kijk wel uit voor vocht met bacteriën van bijvoorbeeld urine en mest. Dit soort bodems zijn niet bevorderlijk voor de hoeven. Ook te lang op een natte bodem staan is niet goed voor de hoeven van een paard.

Weersomstandigheden zijn niet controleerbaar, waardoor ingespeeld moet worden op natte en droge perioden. In droge perioden wordt dit vaak gedaan door de hoeven af te spoelen of de hoeven in te smeren met hoefvet of hoefolie. In natte perioden is het belangrijk om te zorgen dat het paard ook regelmatig op een droge bodem staat. Te lang op een natte bodem staan kan namelijk leiden tot rotstraal. Meer informatie hierover lees je verderop in dit artikel.

Hoeven invetten
Hoefvet of hoefolie wordt door hoefsmeden vaak afgeraden, omdat het insmeren van de hoef de hoefwand afsluit, waardoor de vochtopname verhinderd wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de hoef uitdroogt. Duo Protection Hoef droogt de hoef juist niet uit. Duo Protection is gemaakt van paardenvet en daardoor 100% natuurlijk. Paardenvet bevat onder andere glycerine, vitamine A en D. Glycerine houdt de vochtbalans op peil. Duo Protection hoefvet trekt meteen in en sluit de hoefwand niet af. Vitamine A en D zijn goed voor huid, haar en hoorngroei. Dit alles zorgt voor een snellere groei van het hoorn en een stevige structuur van de hoef. Duo Protection hoefvet kan zowel gebruikt worden voor herstel van slechte hoeven, als voor het onderhouden van goede hoeven. 

Rotstraal
Rotstraal, ook wel hoefrot genoemd, is een van de meest voorkomende hoefaandoeningen in Nederland. Het is een aandoening waarbij het hoorn van de hoefstralen wordt aangetast. Vaak begint rotstraal in de middelste straalgroeve, hier liggen de geurklieren. De geurklieren raken ontstoken waardoor er ontstekingsvocht vrijkomt en er een stinkende brei ontstaat. Een duidelijk symptoom van rotstraal is dan ook de vieze geur. Daarnaast wordt de straal zachter dan gebruikelijk.   

Zoals eerder besproken is, kan rotstraal ontstaan doordat het paard te lang of te vaak op een natte ondergrond staat. Andere factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van rotstraal zijn genetische aanleg, slechte hygiëne van bijvoorbeeld de stal en onvoldoende hoefverzorging. 

Gebruik Hypozin om rotstraal te behandelen
Allereerst moet de straal gereinigd worden. De rottende delen van het hoorn moeten worden weggesneden door een hoefsmid. Het openleggen van de rottende plaats is belangrijk, aangezien dit de groei van de bacteriën die rotstraal veroorzaken vermindert. Breng hierna een laagje Hypozin aan in de gereinigde straal. Het behandelde deel zal indrogen en tevens ontsmet worden. Hypozin kan dagelijks gebruikt worden tot het gewenste resultaat is behaald.